Könyvbemutatóval nyílt meg a BEAC tisztújító közgyűlése

2021.12.01.
Könyvbemutatóval nyílt meg a BEAC tisztújító közgyűlése
Az interjúkötetben neves közszereplők és sportolók beszélnek pályájukról, sikereikről és az egyetemi sportklubnál eltöltött éveikről. Történeteik küzdeni akarásról, kitartásról és elhivatottságról szólnak, miközben felelevenedik a BEAC elmúlt 70 éve is. 

A 123 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) a magyar sportélet meghatározó szereplője. Az egyik legrégebbi hazai sportegyesületként a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet mind a közösségi, mind az élsport népszerűsítésére. Tevékenységét és a sport iránti elkötelezettségét olimpiai, világ- és Európa-bajnokok mellett a közéletben kiemelkedően teljesítő személyiségek sora is bizonyítja, akik generációról generációra veszik át a stafétát, és őrzik tovább az Egyesület szellemiségét.

A sportklub még a 2018-as jubileumi évben interjúsorozatot készített Én is BEAC-os voltam címmel. A sorozatban Balogh Judit „Bubu” 223-szoros válogatott kosárlabdázó, Dömölky Lídia világbajnok tőrvívó, Hámori Jenő olimpiai bajnok, Marosi József olimpiai ezüstérmes tőröző és Mihályfi László sokszoros magyar bajnok atléta is visszaemlékezett a BEAC-ban eltöltött, meghatározó éveire. Meszólalt Erdődy Gábor egyetemi tanár, az ELTE korábbi rektorhelyettese, Horkay Ferenc egyetemi tanár, szívsebész, Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora, Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus és Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke. A BEAC-os örökséget tovább vivő, ma aktív versenyzőket Csere Gáspár hosszútávfutó, az ELTE jelenlegi futónagykövete képviselte. 

Az Egyesület az interjúkat – az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával, az MSÚSZ Nagy Béla Programjának keretében – könyvvé fűzte össze, amely ily módon a BEAC történetének több mint 70 évét mutatja be e sokoldalú és nagyszerű emberek személyes történetein keresztül. A beszélgetéseket Dajka Balázs, Gabay Balázs és Varró Annamária készítették, a kötetet Gorácz Anikó szerkesztette és 500 példányban nyomtatták ki, fekete-fehér és színes fotókkal.

Az elkészült kiadványt november 29-én az ELTE BTK-n mutatták be, a BEAC 2021-es tisztújító közgyűlése alkalmából.  Az ünnepi rendezvényt Hamar Imre, a BEAC elnöke, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese nyitotta meg. 

"Eötvös Loránd bizonyára büszke lenne, ha látná, milyen nagyszerű eredményeket ért el 123 éve alatt az általa alapított sportegyesület” – hangsúlyozta Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte a BEAC családias légkörét is.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben újra alakult és szorosabbra fonódott az Egyetem és a BEAC kapcsolata. Az Egyesület ez alatt az idő alatt középvállalat méretű intézménnyé nőtte ki magát, amelynek 3.5 milliárd Ft-os bevétele volt. Az ELTE támogatásával komoly fejlesztésekre került sor: közülük is a legjelentősebb a 2019-ben átadott, Mérnök utcai műfüves labdarúgópálya.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a BEAC alelnöke örvendetesnek tartotta, hogy a két intézmény között az élsport és a tömegsport tekintetében továbbra is erős a kooperáció, Dénes Tamás, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a BEAC sportolói közül többen is részt vettek a sportújságírásban, ami nagyban hozzájárul a sportolás és az egészséges életmód népszerűsítéséhez.

A kötetet bemutató Simon Gábor arról beszélt, hogy az interjúalanyok minden időben a BEAC „Erényt és bátorságot” jelmondata szellemében építették és éltették tovább a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubot. "E sportolók és sportvezetők arról vallottak, hogy milyen volt és milyen még mai is e nagy múltú sportklub és egyben szellemi közösség tagja lenni" – tette hozzá a BEAC igazgatója. 

A köszöntők után a könyvben szereplők laudációja következett, Horkay Ferencet oklevéllel tüntették ki életművéért és a BEAC-hoz való hűségéért, majd kötetlen beszélgetésre került sor a jelenlévőkkel, akik dedikálták is a megjelent kiadványt. A rendezvényt Fazekas Erzsébet, a Sport TV műsorvezetője moderálta.

A Dömölky Lídiával, Erdődy Gáborral, Klinghammer Istvánnal és Korniss Péterrel készült interjúkat ITTITT, ITT és ITT olvashatja az elte.hu-n.