Továbbra is az ELTE a legjobb magyar egyetem a Leideni Rangsorban

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2014-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről-évre. A legjobb hazai eredményt az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el.

Intézményünket az 540. helyen rangsorolták, a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az 561., a Debreceni Egyetem a 698., míg a Szegedi Tudományegyetem a 707. helyen szerepel. Európai összehasonlításban a kétszázötven legjobb intézmény között, a 245. helyen jegyzik Egyetemünket. A régió egyetemei közül a Bécsi Egyetem a 113., a Varsói Egyetem a 261., a prágai Károly Egyetem a 273. helyen szerepel a rangsorban.

A Centre for Science and Technology Studies 2007 óta minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók eddig ötszáz egyetemet és főiskolát vizsgáltak – ezek fele európai volt –, az idén azonban 750 intézményt rangsoroltak. A listán az Amerikai Egyesült Államok intézményei dominálnak: az első három intézmény a Rockefeller, az MIT és a Harvard University lett. Az intézményeket a hallgatók teljesítménye helyett az oktatók kutatói tevékenysége, publikációik száma és idézettsége alapján rangsorolták. Figyelembe veszik azt is, hogy a publikációk közül melyek tartoznak az adott szakterületen megjelenő tanulmányok legtöbbet idézett tíz százalékához.

Az ARWU 2013-as rangsora szerint is az ELTE a legjobb hazai intézmény, valamint Egyetemünk áll a HVG hazai rangsorának élén is. A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben évente rendeznek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.

Eduline / Leiden Ranking

2014.06.23.