ELTE Sikerek: Kolosi Tamás

ELTE Sikerek: Kolosi Tamás
11/20

2019. november 20. 18:30 - 20:00

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. em.)

11/20

2019. november 20. 18:30 - 20:00

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., I. em.)


Az ELTE Alumni Központ sorozatának következő vendége a Társadalomtudományi Kar Széchenyi-díjas szociológus professor emeritusa.

Kolosi Tamás Budapesten született 1946. március 11-én polgári családban. Az Eötvös Gimnáziumba, majd az ELTE magyar-filozófia-esztétika szakára járt. Gimnazistaként amatőr színházi darabot, filmet rendezett, novellákat írt, kosárlabdázott. Az egyetemen a filozófia története és a drámaesztétika jelentették számára a legfontosabb élményt. Végzősként egyéves intenzív szociológus képzésben vett részt a Társadalomtudományi Intézetben, amely később első munkahelye is lett. 1974-ben kandidátus, 1985-ben a szociológiai tudomány doktora lett. Ugyanebben az évben lett egyetemi tanár a Darmstadti Egyetemen, egy évvel később pedig az ELTE-n.

A hetvenes-nyolcvanas években több hazai és nemzetközi összehasonlító kutatást vezetett, melyek közül a "Rétegződés-modell" vizsgálat a legjelentősebb. 1985-ben megalakította a TÁRKI-t, a volt szocialista országok első jogilag magán intézetét, amelynek jelenleg is az elnöke. 2001-ben Széchényi-díjat kapott tudományos munkásságáért és tudományszervezői tevékenységeiért. 8 könyve és több mint 100 tudományos közleménye jelent meg. A rendszerváltás idején különböző vállalkozásokba fogott, jelenleg a Líra Könyv Zrt. keretében 95 könyvesbolt és hét kiadó tartozik a cégcsoporthoz, melynek szintén elnöke.

Felesége, Zimányi Zsófia impresszárió alapította meg és jelenleg is vezeti az első magyar magán művészeti ügynökséget, 15 évig volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál, majd a Thália Színház igazgatója, jelenleg a Rózsavölgyi Szalon vezetője. Fia az RTL Klub vezérigazgató helyettese, lánya a könyves cégcsoport vezérigazgatója. Két középiskolás fiatal nagypapája.

Az ELTE Sikerek előadássorozat keretében az ELTE jeles alumnusainak munkájáról, eredményeiről, terveiről hallhatunk. Megtudhatjuk, hogyan emlékeznek vissza az egyetemen töltött évekre, milyen szerepet játszott életükben, karrierjük alakulásában az ELTE, mit gondolnak sikerről és értékekről, mlyen útmutatást adnának azoknak, akik most építik saját vagy gyermekük karrierjét. Az előadások végén lehetőség nyílik kérdések feltevésére is.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász LászlóTölgyessy PéterPersányi MiklósNagy TímeaLackfi JánosBéres JózsefBarabási Albert-LászlóFreund TamásWinkler MártaBojár GáborStumpf István és Spiró György.