Praktikusan a nyílt tudományról

Praktikusan a nyílt tudományról
06/19

2024. június 19. 13:00 - 16:00

ELTE Tanári Klub (1056 Budapest, Szerb u. 21-23., I. em.)

06/19

2024. június 19. 13:00 - 16:00

ELTE Tanári Klub (1056 Budapest, Szerb u. 21-23., I. em.)


Workshop az ELTE oktatóinak és munkatársainak, korábbi nyílt tudományos díjazottak előadásaival.

Az elmúlt évtizedek az open science mozgalom térnyerését hozták, a szélesebb tudományos közvélemény megismerkedhetett a nyílt hozzáférés, a FAIR kutatásiadat-kezelés vagy a közösségi tudomány fogalmaival. Mivel egyre inkább ez a megközelítés válik a nemzetközi normává, az ELTE Tudománypolitikai Iroda ingyenes rendezvénye a gyakorlati kérdésekre, a praktikus ismeretekre koncentrál, elsősorban doktoranduszokat és fiatal oktatókat megcélozva, de minden ELTE-s érdeklődő előtt nyitva áll (a regisztráció ennek az oldalnak az alján található, kötelező 2024. június 17-ig).

Az ELTE Tudományos Tanácsa az elmúlt négy évben díjazta az Egyetem nyílt tudománnyal foglalkozó kiválóságait, három éven keresztül "Az ELTE ígéretes kutatója" fiataloknak szóló elismerés különdíjaként, 2023-ban pedig az "ELTE – Kinyitjuk a tudományt" pályázat kiírásával, eltörölve az életkori megkötést. Az Egyetem a díjakkal olyan kutatókat kívánt elismerni, akik kiemelten aktívak a nyílt tudomány ismert területein (például publikációk nyílt hozzáféréssel történő megjelentetése, nyílt hozzáférésű folyóirat létrehozása vagy szerkesztése, a kutatási adatok nyílt kezelése, közösségi tudomány), akiknek ilyen irányú tevékenysége példaként állítható az ELTE közössége elé.

A mostani workshop előadói között van Máté-Kovács Lilla, az "ELTE - Kinyitjuk a tudományt" díj 2023-as díjazottja, valamint a 2020-as "Kinyitjuk a tudományt" különdíjas Nagy Tamás, aki azóta az ELTE Kiválósági Alap támogatásával létrehozta az ELTE Stress and Emotions Labot. A program kezdetén online előadást tart Saskia Stevens, az Utrechti Egyetem kutatója, aki az ELTE-s társalapítású CHARM-EU egyetemszövetség első alkalommal kiosztott "CHARM-EU Open Science Recognition Award"-ot (CHARM-EU Nyílt Tudományért Díj) nyerte el tavaly. Szintén előadást tart Aczél Balázs, aki a nemrég lezárult TORCH projekt nyílt tudománnyal foglalkozó munkacsomagjának vezetője volt, valamint az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár nyílt tudománnyal foglalkozó szakértője, Faragó-Szilvási Tibor.

A program zárásaként kötetlen hangulatú kerekasztal-beszélgetés járja körbe a nyílt tudományos érdekességeket, problémákat.

PROGRAM

13:00

Sziklai Péter rektorhelyettes köszöntője
Saskia Stevens: Constructing the Limes: Exploring the borders of the Roman Empire in the Netherlands through participatory archaeology
Aczél Balázs: Kutatási transzparenciát segítő eszközök
Faragó-Szilvási Tibor: Az Open Access publikálás zöld útja, az önarchiválás. Lehet-e egy kéziratot visszakereshetően hivatkozni?
Nagy Tamás: Nyílt tudománnyal a megtévesztő kutatói gyakorlatok ellen
Máté-Kovács Lilla: A 'registered report'-ok szerepe a nyílt tudományban 

15:00

Kerekasztal-beszélgetés

Az open science, azaz nyílt tudomány fogalmát az elmúlt évtizedben kezdte használni a szélesebb nemzetközi tudományos közösség, mára a tudományos fejlődés, a kutatók közötti együttműködés és a tudásmegosztás egyik legfontosabb útja lett. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 2021 októberében tette közzé az Open Science-szel kapcsolatos állásfoglalását: a dokumentumhoz első hazai felsőoktatási intézményként az Eötvös Loránd Tudományegyetem csatlakozott.

Plakát