Újabb zöld rangsorban szerepel az ELTE

2022.10.28.
Újabb zöld rangsorban szerepel az ELTE
Egyetemünk az elmúlt években hozott fenntarthatósági intézkedéseknek köszönhetően felkerült a QS Sustainability 2023-as listára.

A környezetvédelem növekvő szerepére reagálva a Times Higher Education után a Quacquarelli Symonds (QS) is bemutatta saját, fenntarthatósági szempontok alapján összeállított egyetemi világranglistáját. Az értékelés során a QS összesen nyolc, környezeti és társadalmi hatásokat vizsgáló indikátor (fenntartható intézmények, oktatás és kutatás, esélyegyenlőség, tudástranszfer, végzettek elhelyezkedési lehetőségei, életminőség) alapján vizsgálta a felsőoktatási intézményeket. A felmérés módszertanáról az alábbi oldalon olvasható részletes összefoglaló angol nyelven.

A vizsgált intézmények közül 700 kerülhetett be a rangsorba, amelyben 292 európai egyetem szerepel. Magyarországról a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (341–360, a Szegedi Tudományegyetem (381–400), valamint az ELTE (601+) szerepel a listán.

AZ ELTE hisz abban, hogy a klímaváltozás globális problémájára globális megoldások kellenek, de fontos, hogy az országok és a kisebb szervezetek, így az egyetemek is koncentrálják ezirányú erőfeszítéseiket. Az ELTE Intézményfejlesztési Tervének fontos szempontja a klímavédelem,

mind a kilenc kar oktatási portfóliójának része a fenntarthatóságra nevelés,

emellett az egyetem kiemelten támogatja a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos kutatásokat.

Az ELTE alapító tagja a CHARM-EU európai egyetemi szövetségnek, amelynek első mesterképzése épp „A fenntarthatóság globális kihívásai” nevet viseli. Az egyetem részt vesz az UNI-ECO nemzetközi együttműködési projektben is, amelyben a Montpellier-i Egyetem, a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem, valamint az UNIMED egyetemi hálózat és a CESIE non-profit szervezet azon dolgoznak, hogy a társadalmi és környezeti fenntarthatóság szempontjait beillesszék a modern egyetemi szellemiségbe, hozzájárulva ezzel a campusok fenntarthatóbb működéséhez. Ennek területei a vízfogyasztás csökkentése, valamint az energiagazdálkodás és a fenntartható beszerzési folyamatok, illetve a hulladékgazdálkodás fejlesztése. Az ELTE öt miniprojektre (komposztálás, zöldítés, leselejtezett eszközök újrahasznosítása, hulladékmentes kollégiumi kiköltözés, kertépítés) támogatást is nyert az UNI-ECO projekt keretében.

Idén szeptemberben a Nemzeti Tehetség program támogatásával az ELTE szombathelyi campusán, a Társadalomtudományi Kar Savaria Gazdálkodástudományi Tanszékén elindult a „Marketing going green” program. Az egyéves program célja, hogy megismertesse a fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés aspektusait, a zöld megfontolások hatását a vállalkozások működésére.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a hazai és nemzetközi rangsorokban általában a legjobbra értékelt magyar felsőoktatási intézmények között szerepel, erről bővebben az alábbi összefoglalóban olvashat.