Egyetemközi Francia Központ

Egyetemközi Francia Központ

Az Egyetemközi Francia Központ (EFK), francia nevén Centre Interuniversitaire d'Études Françaises (CIEF) 1990 decemberében államközi egyezmény keretében létesült a magyar Művelődési és Közoktatási Minisztérium, a francia kormány, valamint az ELTE jelentős szellemi és anyagi hozzájárulásával. A Központot az Université de la Sorbonne Nouvelle - Paris III mellett működő Hungarológia Központ (Centre Interuniversitaire d'Études Hongroises, CIEH) mintájára hozták létre az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Rektori Koordinációs Központ irányítása alatt működik, országos hatáskörrel.

Az EFK elsődleges célja, hogy hatékonyan támogassa a francia nyelv, irodalom és civilizáció oktatását a magyarországi felsőoktatási intézményekben és a középiskolákban, összehangolja a francia tanulmányok terén folyó kutatásokat, és elősegítse a magyarországi francia tanszékek integrálódását az európai egyetemek hálózatába.

Az intézmény székhelyén 80 fős előadóterem, 20 fős szemináriumi helyiség, könyvtár és Internetes olvasóterem áll a munkatársak, kutatók, tanárok és egyetemi hallgatók rendelkezésére.

Az Egyetemközi Francia Központ főbb feladatai közé tartozik a magyarországi franciatanítás elősegítése. Szakmódszertani könyvtárát (Pedagógiai Dokumentációs Központ), amely az egyetlen ilyen jellegű könyvtár az országban, rendszeresen gazdagítja. Mint maga a Központ is, a könyvtár országos hatókörrel rendelkezik; látogatói elsősorban franciatanárok és francia szakos egyetemisták, valamint a francia nyelvet tanuló diákok.

A Francia Nagykövetség javaslatára 2000 óta évente összevont doktori kurzust rendez a központ a magyarországi francia szakos doktoranduszok részére, akik a pécsi, a debreceni, a szegedi és a budapesti (ELTE) egyetemen folytatnak tanulmányokat.

Az EFK keretében gasztronómiai, színházi és műfordító műhely, illetve filmklub működik. A központ évente megszervezi a több száz résztvevőt vonzó országos francia helyesírási versenyt. Az EFK rendszeresen bemutatja a hazai könyvpiacon megjelenő nyelvkönyveket és fordításköteteket, ezen kívül szorosan együttműködik a Franciatanárok Magyarországi Egyesületével, amelynek székhelye a központban található. 2014-től az Egyetemközi Francia Központ biztosít helyet a Frankofón Egyetemek Szövetsége által az ELTE-n létrehozott Frankofón Sikerességi Központnak is.

Annak érdekében, hogy az EFK megfelelő szakmai fórumot biztosítson a tudományos kutatással foglalkozóknak, évente általában egy nemzetközi konferenciát szervez, és az ott elhangzott előadások egy részét a központ által kiadott Revue d’Études Françaises c. tudományos folyóirat tematikus számaiban jelenteti meg.

Francia Pedagógiai Dokumentációs Központ

A Francia Pedagógiai Dokumentációs Központ a francia mint idegen nyelv tanításához és tanulásához szükséges anyagokat gyűjti és kölcsönzi. A pedagógiai profil és a dokumentumok hozzáférhetősége teszi nélkülözhetetlenné és egyedivé ezt a könyvtárat, melynek hatásköre az egész országra kiterjed. Olvasói köre főként franciatanárokból és francia szakos hallgatókból áll. A könyvtárban több mint 10 000 könyv található, valamint audio- és videokazetták és különböző folyóiratok.

Elérhetőségek

Igazgató: Dr. Szabó Dávid
Igazgatóhelyettes: Marine Goburdhun
Titkár: Takács Petra
Könyvtáros: Kiss Eszter

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F (ELTE Trefort-kert)
Telefon: 411-6500/5306-os mellék
Fax: 485-5275
E-mail: cief@btk.elte.hu
Honlap: cief.elte.hu

A könyvtár nyitvatartása

Hétfő: zárva
Kedd, szerda, péntek: 9:30–12:30 és 13:30–17:00
Csütörtök: 14:00–19:00