„Jövőformáló tudomány”

2020.10.13.
„Jövőformáló tudomány”
A Magyar Tudományos Akadémia 17 éve minden novemberben országos programsorozaton mutatja be a legújabb hazai tudományos eredményeket. A Magyar Tudomány Ünnepére az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is számos rendezvénnyel készül.

A Magyar Tudomány Ünnepe hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződik. A szervezők 2020-ban kiemelt értékként tekintenek a tudomány rendszerközpontú szemléletére, az idei mottó ezért lett a „Jövőformáló tudomány”. A rendszerközpontúság a gyakori és szükségszerű változásokon túl biztosítja a tudomány stabilitását a társadalom számára.

Az idei tudományünnep hangsúlyozza a perspektívaváltás létjogosultságát, az új tudományos módszerek és a paradigmaváltással együtt járó szemléletváltozás fontosságát is, és a nagyobb távlatokban mérhető fenntarthatóságra gondolva, felhívja a figyelmet az együttműködés szükségességére is az egyetemek, a tudományos szervezetek, a kutató- és fejlesztő hálózati intézmények, az ipari kutatóhelyek és a kormányzati szervek képviselői között.

Az anyanyelvre épülő, versenyképes tudás megteremtése a nemzeti összetartozás alapja, a fejlődés szempontjából tekintve nemzeti érdek, melynek elősegítése szintén kitüntetett célkitűzése a szervezőknek. Az idei mottó mindeközben a kutatói pálya legfőbb motivációját is hangsúlyozza, a kutatói tevékenységnek azokat az eredményeit hozza a fiatalok látóterébe, amelyekkel kivételes esetben megváltoztathatják az emberek életét.

A rendezvénysorozat vezetői témái közt lesznek az aktuális víztudományi kérdésekre vonatkozó megoldási alternatívák a döntéshozókkal együttműködésben; az 5G-sugárzás komplex egészségügyi, társadalmi, technológiai, fizikai hatása; a női kutatók részvétele a járvány elleni küzdelemben, az alapkutatás–fejlesztés–innováció kapcsolata a vakcinatervezésben; az emberiség történetét meghatározó nagy járványok kérdése; a hálózatmodellek a koronavírus-járvány kivezetésének szolgálatában éppúgy, mint a környezet és a gazdaság szimbiózisának lehetőségei és kihívásai a járványhelyzet után; a digitalizált oktatás jelene és jövője; az anyanyelvi megértés elmélyítésének lehetőségei; a napkitörések vizsgálata és lehetséges hatásuk a földi infrastruktúrára a jövőben.

Az MTÜ országos programja


ELTE-s programok a Magyar Tudomány Ünnepén 2020-ban

11.06.

Péntek

Az ELTE Büntetőjogi Tanszék konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepén.
COVID-19 és büntetőjog

Az ELTE Büntetőjogi Tanszék konferenciája a Magyar Tudomány Ünnepén.

2020. november 06. 10:00

online