ELTEfeszt 2023

ELTEfeszt 2023
10/13

2023. október 13. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

10/13

2023. október 13. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is várja a középiskolásokat interaktív pályaválasztó fesztiváljára: középpontban most a mesterséges intelligencia.

Az ELTE egyetemi nyílt napján a továbbtanulás előtt állók első kézből kaphatnak információt az egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról, a sportlehetőségekről. Az épületben előadások, mintaórák és interaktív workshopok mutatják be az egyetemen folyó tudományos munkát, a kertben pedig az egyetemi élettel kapcsolatos, színes, szórakoztató szabadidős programok és nyereményjátékok közül lehet válogatni. A központi előadások fókuszában idén a mesterséges intelligencia áll: öt kutató öt szakterület képviseletében beszél arról, hol, hogyan és mire használja az új technikát.

KÖZPONTI ELŐADÁSOK

8:30

Megnyitó
Köszöntőt mond: Borhy László akadémikus, rektor
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

9:00

A mesterséges intelligencia szabályozásának jogi és etikai keretei

Előadó: Darázs Lénárd jogász, egyetemi tanár, általános rektorhelyettes
Állam- és Jogtudományi Kar, Polgári Jogi Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

A mesterséges intelligencia már jelen van a mindennapjainkban és egyre inkább meghatározza a jövőnket. Olyan új technológiáról van szó, amely az élet minden területén komoly fejlődést eredményezhet, ugyanakkor nagyon sok veszélyt hordoz magában, és sokan félnek elterjedésétől. A technológiai fejlődés előmozdítása, az egyéni/társadalmi/gazdasági pozitív hatások elérése, valamint a veszélyek kezelése miatt szükséges az MI szabályozási keretek közé szorítása. Az MI szabályozási keretei determinálják annak fejlődését, így a jogi és etikai szabályozás egyszerre támogatja és korlátozza az MI-fejlesztéseket és azok felhasználását. Ezek a szabályozási keretek Európában egységes jogot irányoznak elő, amelynek megalkotása a küszöbön áll.


Madarak, patkányok és halak taníthatják a jövő robotjait?

Előadó: Nagy Máté fizikus, tudományos főmunkatárs
Természettudományi Kar, Biológiai Fizika Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

Madarak látványos légibemutatója, óriási halcsapatok elbűvölő kavargása, vagy sokszáz ló dübörgő vágtázása a természetben előforduló csoportos viselkedés lenyűgöző példái. Az előadás azt vizsgálja, hogyan jönnek létre az egyedek egymással és környezetükkel való kölcsönhatásai révén ezek a komplex jelenségek, és hogyan érthetjük meg ezeket a statisztikus fizika és a fejlődő, új technológiák segítségével. Gólyák sokezer kilométeres vándorútjuk során a légkör felszálló légáramlataiból nyernek energiát, és a társaiktól származó információ segítségével képesek mesteri módon hasznosítani az egyébként bonyolult, időben és térben változó áramlási teret. Halak együtt úszása során keltett örvények hasznosításának energetikai előnyeit robothalak alkalmazásával érthetjük meg, míg a társak hatása virtuális valóságban vizsgálható kvantitatív módon. Lássuk, hogy mit tanulhatunk a felismerésekből, és hogyan hasznosíthatjuk ezeket robotikai rendszerek tervezéséhez.


Mesterséges intelligencia a bölcsész ellen?

Előadó: Palkó Gábor irodalmár, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető
Bölcsészettudományi Kar, Digitális Bölcsészet Tanszék
Helyszín: A épület 47.

Sem a tanulás, sem a munka, sem a kutatás nem képzelhető el számítógépek közvetítette kommunikáció nélkül, sőt, eljutottunk oda, hogy maga a számítógép is képes az ember által létrehozottól megkülönböztethetetlen szövegeket és képeket generálni. Hogyan érinti ez a bölcsészt, aki az emberi kultúra nyelvi és tárgyi mintázatait próbálja megérteni? Barát vagy ellenség a mesterséges intelligencia? Erre a nagyon is nehéz kérdésre próbálunk választ találni, természetesen a számítógép segítségét is igénybe véve.

12:00

Változások a felvételi eljárásban: mire kell készülni 2024-től?

Előadó: Cseszregi Tamás oktatási igazgató
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

2024-től megváltoznak az alap- és osztatlan képzésekre való bejutás feltételei a felsőoktatásban. Az ELTE vezetése olyan pontrendszert alkotott meg, amely alkalmas arra, hogy továbbra is a legjobbak kerüljenek be az Egyetemre, és a hallgatók széles köre számára kínálja a munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő versenyképes diploma megszerzését.

14:00

A jövő munkaerőpiaca és munkahelye: a mesterséges intelligencia és a HR

Előadó: Hegyi-Halmos Nóra emberi erőforrás tanácsadó, egyetemi adjunktus
Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

A technológiai változások következtében soha nem látott gyorsasággal változik a munkaerőpiac, a munkaerővel szembeni elvárások és a HR tevékenységek. Milyen tudásra, ismeretekre és kompetenciákra lesz szükségünk a munkaerőpiacon 10–20 év múlva? Várhatóan milyen foglalkozások szűnnek meg, és milyen új munkakörök születnek? Milyen hatással van a munkahelyekre és a HR tevékenységekre a mesterséges intelligencia? Az előadás a fenti kérdésekre keresi a választ.


A láthatatlan erő: hogyan alakítja az MI a társadalmat?

Kmetty Zoltán szociológus, habilitált egyetemi docens
Társadalomtudományi Kar, Szociológia Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

A Mesterséges Intelligencia alapú algoritmusok áthatják a mindennapi életünket. Támogatják az online térben való tájékozódásunkat, leválogatják azokat a tartalmakat, amelyek érdekelhetnek minket, vagy akár helyettünk megírnak egy dolgozatot. De vajon mi alapján döntenek az algoritmusok? Rendben van-e az, hogy a Google fordító szerint a sebészek férfiak, a tanárok pedig nők? Az előadás bemutatja, hogy a modern társadalomtudomány hogyan kutatja az MI társadalmi szerepét, és hogyan tárja fel az algoritmusok mögött meghúzódó döntési preferenciákat.


A karok programja ezen a linken érhető el.

Hiányzási igazolások 15 órától a Gólyavár regisztrációs pultjánál kérhetők.

Facebook