ELTEfeszt 2022

ELTEfeszt 2022
10/14

2022. október 14. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

10/14

2022. október 14. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)


Az Egyetem idén is várja a középiskolásokat interaktív pályaválasztó fesztiváljára. 

Az ELTE 10. alkalommal szervezi meg egyetemi nyílt napját, ahol a továbbtanulás előtt álló fiatalok első kézből kaphatnak információt az Egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról, valamint a sportlehetőségekről. Oktatóink egész nap előadásokkal, mintaórákkal és interaktív workshopokkal adnak ízelítőt az ELTE-n folyó tudományos munkából, kutatásaikból, a kertben pedig az egyetemi élettel kapcsolatos, színes, szórakoztató szabadidős programok és nyereményjátékok közül lehet válogatni.

Központi előadások

8:30

Megnyitó

Köszöntőt mond Borhy László akadémikus, rektor
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem


 

9.00

A rézkori innováció és a szociális hálózat kapcsolata

Előadó: Siklósi Zsuzsanna régész, egyetemi adjunktus
Bölcsészettudományi Kar, Őskori és Elő-Ázsiai Régészeti Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

A 21. századhoz hasonlóan, a rézkor az innovációk időszaka. Ekkor az emberiség történelmét alapjaiban formáló olyan innovációk terjedtek el Európában, mint pl. a fémművesség. A Kárpát-medence földrajzi helyzeténél fogva fontos összekötőkapocs Délkelet- és Közép-Európa között, ideális terepet kínál az innovációk elterjedésének vizsgálatára. Hogyan változtatta meg a fémművesség elterjedése a rézkori társadalmakat? Ez lenne a társadalmi egyenlőtlenség gyökere? A modern régészet számos tudományos módszer kombinálásával képes választ adni ezekre a kérdésekre.


A kvantumszámítógépekben rejlő lehetőségek

Előadó: Kozsik Tamás programtervező matematikus, egyetemi docens, dékán
Informatikai Kar, Programozási Nyelvek és Fordítóprogramok Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

A kvantumszámítógépek megjelenése új fejezetet nyit az informatikában. Egy komolyabb méretű kvantumszámítógéppel a hagyományos géppel reménytelenül sokáig tartó folyamatokat hihetetlen mértékben felgyorsíthatjuk. Ennek azonban van egy ijesztő következménye is: a jelenleg használt titkosítási módszerek is feltörhetővé válnak! Az előadás megismertet a kvantumszámítógépek programozásának alapjaival és fizikai megvalósításuk legújabb trendjeivel.

12:00 

Változások a felvételi eljárásban: mire kell készülni 2023-ban és 2024-től?

Cseszregi Tamás oktatási igazgató 
Helyszín: A épület 47.

2024-től megváltoznak az alap- és osztatlan képzésekre való bejutás feltételei a felsőoktatásban. Az ELTE vezetése olyan pontrendszert alkotott meg, amely alkalmas arra, hogy továbbra is a legjobbak kerüljenek be az Egyetemre, és a hallgatók széles köre számára kínálja a munkaerőpiaci követelményeknek megfelelő versenyképes diploma megszerzését. 

14.00

Ki felelős a klímaváltozásért?

Előadó: Sulyok Katalin jogász, egyetemi adjunktus
Állam- és Jogtudományi Kar, Nemzetközi Jogi Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

Klímaperek itthon és a világ más országaiban

 


Ősrobbanás a részecskegyorsítóban

Előadó: Csanád Máté fizikus, egyetemi tanár
Természettudományi Kar, Atomfizikai Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

Hogyan hozhatunk létre "kis ősrobbanásokat" itt a Földön? Atommagok nagyenergiás ütközéseiben, részecskegyorsítók segítségével! Az ilyenkor létrejövő körülmények hasonlítanak a világegyetem születése utáni első pillanatokéihoz: megolvadnak az atommagok, és létrejön az erős kölcsönhatás által uralt kvarfolyadék. Az előadás az erős kölcsönhatás alapvető tulajdonságait, a világegyetem történetének korai szakaszát és a részecskegyorsítók ezzel kapcsolatos felfedezéseit ismerteti.


A karok programja ezen a linken érhető el.

Hiányzási igazolások 15 órától a Gólyavár regisztrációs pultjánál kérhetők. 

Facebook