ELTEfeszt 2021

ELTEfeszt 2021
10/08

2021. október 08. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)

10/08

2021. október 08. 08:30 - 15:00

ELTE Trefort-kert (1088 Budapest, Múzeum krt. 4.)


Az Egyetem idén is várja a középiskolásokat interaktív pályaválasztó fesztiváljára. 

Az ELTE 9. alkalommal szervezi meg egyetemi nyílt napját, ahol a továbbtanulás előtt álló fiatalok első kézből kaphatnak információt az Egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról, valamint a sportlehetőségekről. Oktatóink egész nap előadásokkal, mintaórákkal és interaktív workshopokkal adnak ízelítőt az ELTE-n folyó tudományos munkából, kutatásaikból, a kertben pedig az egyetemi élettel kapcsolatos, színes, szórakoztató szabadidős programok és nyereményjátékok közül lehet válogatni.  

Központi program

8.30

Megnyitó 

Köszöntőt mond Borhy László akadémikus, rektor
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem


 

9.00

Család, nemzet, közösség – a tudományos mikroszkóp alatt

Előadó: Csorba László történész, egyetemi tanár 
Bölcsészettudományi Kar, Művelődéstörténeti Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

A világ változik. Az új helyzetek új kérdéseket szülnek, melyek új válaszokat követelnek. Érték-e még a család? Fontos-e még a nemzet? A tömegember tud-e közösséget építeni? Ha a történelem még ma is az élet tanítómestere, akkor jövőnk e titkainak megfejtéséhez is a múlthoz kell fordulnunk. És valóban: ha a tudomány segítségével világítjuk át a tegnap és a tegnapelőtt világát, fölsejlenek előttünk a holnap körvonalai.


Hogyan lesz a madarak reptéből innováció?

Előadó: Vásárhelyi Gábor mérnök-fizikus,  tudományos főmunkatárs
Természettudományi Kar, Biológiai Fizika Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

Az ELTE Innovatív Kutatója díjat 2021-ben a TTK Biológiai Fizika Tanszékén a csoportos mozgással és csoportos robotikával foglalkozó kutatócsoport kapta. Az előadás bemutatja azokat az évtizedes kutatási és fejlesztési kalandokat, melyek az élőlények raj szintű viselkedésének megértéséből indultak és intelligens drónrajok piaci hasznosításába torkolltak.

14.00

Oktatás, tanulás a 21. század egyetemén

Előadó: Ormos Mihály közgazdász, egyetemi tanár 
Gazdaságtudományi Kar, Pénzügy és Számvitel Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia terem

Az oktatás és a tanulás is jelentősen megváltozott az elmúlt években. Olyan oktatástechnikai innovációk láttak napvilágot, amelyek megkönnyítik a tudás átadását, a tudás befogadását és a tudás felmérését is. Az ELTE élen jár ezek alkalmazásában. Az előadás az Egyetemen elérhető megoldásokba nyújt betekintést, fókuszban az ELTE GTK oktatásinnovációs megoldásaival. 


A pandémia hatása a mentális egészségre

Előadó: Balázs Judit pszichiáter, egyetemi tanár
Pedagógiai és Pszichológiai Kar, Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszék
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter terem

A kutatások egyöntetűen alátámasztják, hogy a COVID-19 járvány minden korosztály mentális egészségére jelentős hatással van. Ennek oka lehet a folyamatos stressz, a bizonytalanság, a súlyos megbetegedéstől való félelem, a tanulás, a munkavégzés és a szociális kapcsolatok korlátozása és a gazdasági nehézségek is. De vajon egyformán hat valamennyiünkre a járvány? A vizsgálatok szerint nem. Az előadás a rizikótényezőket és a megelőzési lehetőségeket tekinti át, az egyetemistákra fókuszálva.


A karok programja ezen a linken érhető el.

Hiányzási igazolások 15 órától a Gólyavár regisztrációs pultjánál kérhetők. 

A rendezvényen a maszkviselés kötelező!