ELTEfeszt 2016 – Az Informatikai Kar (IK) programjai

ELTEfeszt 2016 – Az Informatikai Kar (IK) programjai

10:00

Mit várhatunk tőletek? – kérdezte a mesterséges intelligencia
Lőrincz András, a Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék tudományos főmunkatársa

Sokoldalú téma az, hogy mi emberek mit gondolunk a mesterséges intelligenciáról vagy akár az intelligenciáról általában véve. Gondolkodó gépeket, érzelmeket utánzó, esetleg érző robotokat akarunk gyártani a szép, távoli jövőben? Mi kell ahhoz, hogy a gépek és robotok úgy tudjanak tekinteni környezetükre, mint egy ember? Az előadás témái közt szerepel annak felvázolása, hogy hol tart most a világ ezen a téren; milyen ipari és kutatási alkalmazási területek vannak; valamint, hogy az ELTE Informatikai Karán milyen ehhez kapcsolódó eredmények születtek már és születnek manapság is.

Helyszín: F épület, Kodály-terem


10:00

Mit rejt a SZERTÁR? – avagy, a web a lelke mindennek!
Ungvári Zsuzsanna, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék

Régen, a földrajzórákon a térképek és a földgömbök mellett számos más szemléltető eszközt is bevetettek, amelyek mára teljesen feledésbe merültek. Itt-ott a polcok mélyén még rejtőzhet egy-egy érdekes darab, ezekből válogattunk a szertar.elte.hu weboldal elkészítése során. Az előadáson az érdeklődők betekintést nyerhetnek a térinformatika világába: megismerhetik hogyan lehet újra felfedezni az egyes szemléltető eszközök működését, például a Napmutatót, vagy az Európa-kereket. Hogyan lehet modernizálni, és digitális formába önteni őket? Milyen lehetőségek rejlenek az adatbázis-építésben és webprogramozásban? Hogyan tanulhatunk és taníthatunk szórakozva?

Helyszín: I épület, 107.


11:00

ProgramR 2K16+ – Programozó akarok lenni?
Giachetta Roberto, a Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék tanársegédje

2016. Mi zajlik a világban? Mi zajlik az informatikában? Hány számítógép van a világon? Érdemes programozónak tanulni? Mi kell hozzá? Mit adhat ehhez az ELTE IK? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ.

Helyszín: F épület, Kodály-terem


11:00

Az ELTE-ről a start-up világba
Lovas Zsófia, az EIT Digital Budapest hallgatói ügyek koordinátora
Rátai Dániel, az EIT Digital Master School hallgatója

Szeretnél két nemzetközi diplomát ingyen? Az ELTE IK-n működő EIT Digital Master School 9 európai ország 20 kiemelkedő egyetemének közös képzési programja, amely az Európai Unió legmagasabb színvonalú informatikai és infokommunikációs technológiai mesterképzése. A képzés tananyaga egyedülállóan ötvözi a naprakész ICT szakmai tudást az üzleti ismeretekkel. Az innovációra és a vállalkozásfejlesztésre helyezett hangsúly biztosítja azt, hogy a hallgatók az európai gazdasági színtéren és a tudományos világban egyaránt sikeres új generációt képviseljenek. Rátai Dánieltől megtudhatjuk, vajon miért döntött úgy már sikeres feltalálóként, hogy beiratkozik erre a mesterképzésre. A programban rejlő lehetőségekről Lovas Zsófia tart bővebb tájékoztatást. Tudjatok meg többet a képzésről egy izgalmas interaktív előadás keretében!

Helyszín: I épület, 107.


13:00

Drónok a földtudományokban
Mészáros János, a Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék tanársegédje

Napjainkban egyre több területen használnak drónokat különböző célokra – a tudományos kutatás sem maradhat ki, a drónokkal az informatika, az agrár-, a föld- és más természettudományok területén is találkozhatunk velük.  A szerkezetek hordozhatnak különböző kamerákat, lézeres és meteorológiai szenzorokat, az így nyert adatok környezetünk részletes felmérésére használhatók. Az előadó bemutatja a legjellemzőbb rendszereket, felhasználási területüket és néhány példát a korábbi felmérések alapján.

Helyszín: F épület, Kodály-terem


13:00

A világ alakja: felületek a matematikában és a számítógépes grafikában
Fábián Gábor, az Informatikai Kar PhD-hallgatója

A minket körülvevő világ háromdimenziós objektumokból áll, a háromdimenziós tér részhalmazai vagyunk mi magunk, a minket körülvevő élőlények, tárgyak, de háromdimenziós a papírlap és egyetlen homokszem is. Közös tulajdonsága a valóságos objektumoknak, hogy azokat pontosan meghatározza a felületük, az objektum belsejét az azt körülvevő világtól elválasztó ,,vékony réteg''. A felület absztrakt matematika definíciójából kiindulva olyan megdöbbentő állítást adhatunk, mely szerint a világban előforduló felületek közül valójában csak kétféle van, ezek kombinációjából megkapható bármely háromdimenziós alakzat határa. Az előadásban kiderül, hogy a felületeknek milyen különböző leírásai használatosak a matematikában, illetve a számítógépes grafikában. Szóba kerülnek majd a gráfok, a függvények, fizikai szimuláció, választ kaphatunk arra, mi az a folytonosság, mikor tekintünk két objektumot egymással azonosnak, és hogyan alakíthatók ezek egymásba.

Helyszín: I épület, 107.


Kiegészítő program

10:00–12:00

Tudsz informatikusként gondolkodni?
Pluhár Zsuzsa, a Média- és Oktatásinformatikai Tanszék egyetemi tanársegédje

Tudsz informatikusként gondolkodni? A programozói munka nem csak kódolásból áll. Sőt aki nem programozó, annak is szüksége van bizonyos gondolkodási képességekre az életben. Teszteld le, hogy mennyire jó az algoritmikus gondolkodásod! Oldd meg a feladványainkat és nyerj ELTE-s ajándékot!

Helyszín: F épület, folyosó


Vissza az ELTEfeszt főoldalára