ELTEfeszt 2016 – A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

ELTEfeszt 2016 – A Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) programjai

10:00

Partnerek a mérlegen: hogyan értékeljük párkapcsolatainkat, partnerüket és önmagukat – és hol rontjuk el?
Berkics Mihály, a Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa
Csajbók Zsófia

Evolúciós megközelítésben a párválasztás befolyásolja, milyen sikerességgel adjuk tovább génjeinket a következő nemzedéknek, mivel nem mindegy, hogy kit választunk – így az emberben az evolúció során kialakulhattak olyan folyamatok, amelyek segítségével értékelheti a jelölteket, amik segítik a „jó” partner megtalálását. Hogy működnek ezek a folyamatok a mai, modern környezetben? Milyen szempontok alapján értékelik az emberek a partnerüket és önmagukat? Vajon arra figyelnek-e, ami tényleg fontos?

Helyszín: D épület, Eötvös-terem


10:00

Mindennapi placebóink és nocebóink
Köteles Ferenc, az Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézet egyetemi docense

A „normális” hétköznapi életben, vagyis nem a betegségek vagy más egészségi, pszichés panaszok kapcsán is találkozhatunk placebo- és nocebo-szerű hatásokkal – az előadás ezeket mutatja be. Ide tartoznak a koffein- és alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó reakciók, valamint azok a félelemek, amelyek a modern élet és a modern technológiák (pl. mobiltelefonok, élelmiszeradalékok) feltételezett egészségkárosító hatásaival kapcsolatosak. Ezek a példák jól mutatják azt, hogy a magunkon megtapasztalt reakciók (élénkség, szívdobogás, részegség vagy más tünetek) sokszor nem kizárólag annak hatóanyagnak vagy környezeti behatásnak a következményei, aminek tulajdonítjuk őket.

Helyszín: D épület, 001.


11:00

Üvegtéglák a nemi hierachiában: nemi ideológiák és nemi sztereotípiák
Kovács Mónika, az Interkulturális Pszichológiai és Pedagógiai Központ egyetemi docense

A nemi sztereotípiák szerint a férfiaknál magas kompetencia alacsony szeretetreméltósággal, a nőknél alacsony kompetencia magas szeretetreméltósággal társul. Minél inkább elfogadja egy nő a jóindulatú szexizmust – a nők melegszívűségének felértékelését – annál kevésbé utasítja el az ellenséges szexizmust, és annál szerényebbek a karriercéljai. Milyen szociálpszichológiai folyamatok járulnak hozzá a nemek eltérő státusához és ennek igazolásához, a női karrier útjába álló „üvegplafonhoz”. Hogyan „tanítják” a szülők és a tanárok a nemi sztereotípiákat? A nemi sztereotípiákon alapuló elvárások miként válnak önbeteljesítő jóslatokká?

Helyszín: D épület, Eötvös-terem


11:00

Böjtöljünk, vagy együnk kolbászt, sonkát, rántott csirkét?
Vincze Beatrix, a Neveléstudományi Intézet egyetemi adjunktusa

A kérdés nem a manapság oly divatos táplálkozási alternatívákra utal, hanem egy ma kevéssé ismert, világmegváltó vegetáriánus, Bicsérdy Béla (1872–1951) és ellenfelei küzdelmére. Bicsérdy az 1920-as évek népszerű, a nyers kosztot és a böjtölést hirdető „prófétája”, akiről csak életében több mint 2500 újságcikk jelent meg magyarul és számos idegen nyelven, aki a természetes életmóddal kigyógyította magát a szifiliszből, és több sportágban is a világelsők közé tartozott, de az orvosok többsége sarlatánnak tartotta. Több százas, néha több ezres közönségű előadásai nyomán valóságos tömeghisztéria alakult ki körülötte. Bicsérdy kapcsán érdemes kitekinteni a kor más életmódreform-irányzataira is.

Helyszín: D épület, 001.


13:00

Mikor ne, és miért igen? Szuggesztiók és hipnózis
Varga Katalin, az Affektív Pszichológia Tanszék egyetemi docense

A szuggesztiók önkéntelen hatást kiváltó (kommunikatív) üzenetek. Szuggesztiós módszereket alkalmaznak például a médiában, aminek gyakran káros hatása van a fogyasztóra, és a dolog haszna a termékeket forgalmazó cégek (valamint az e technikákkal élő reklámügynökségek) zsebébe vándorol. Ugyanezen technikák a gyógyítást is szolgálják, gyógyszerek helyett (vagy mellett) a betegek fokozott szuggesztiók iránti érzékenységére alapozva. E lehetőségek közül mutat be az előadás néhány hazai és nemzetközi példát.

Helyszín: D épület, Eötvös-terem


13:00

Generációs hidak és szakadékok
Hegyi-Halmos Nóra, a Felnőttképzés-kutatási és Tudásmenedzsment Intézet egyetemi tanársegédje
Üröginé Ács Anikó, az Andragógia és Művelődéselméleti Tanszék egyetemi tanársegédje

A foglalkozás interaktív módszerekkel mutatja be a generációk munkaerő-piaci jellemzőit a tanulással és a foglalkoztatással összefüggésben. A résztvevők saját élmény alapján azonosíthatják az információszerzésre, a tanulásra, a munkakeresésre, a munkavállalásra vonatkozó értékeiket és elvárásaikat, és bepillanthatnak a munkáltatói elvárásokba. Tervezett menet: 1. Információforrások (honnan és hogyan származnak, formális, nem formális, informális tanulás, tanulótérkép); 2. Kommunikáció (film a generációs különbségekről, beszélgetés a filmről, kommunikációs problémák); 3. Tanulási és foglalkoztatási jellemzők.

Helyszín: D épület, 001.


Kiegészítő programok 

10:00–13:00

PERINAT-PULT – Labirintusjárás
Andrek Andrea pszichológus, 
valamint Horváth Éva és Novák Julianna perinatális szaktanácsadók

Bemutatja portékáit az ELTE PPK Perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzése: fogantatás, várandósság, szülés-születés, szoptatás, bőr-bőr kontaktus, hordozás és sok más színes, rejtélyes és izgalmas bemutató várja az érdeklődő közönséget. A labirintusjárás tulajdonképpen egy ősi, meditációs gyakorlat, amely elcsendesíti az elmét, kinyitja a szívet, előhozza a (meg)érzéseket. Egy ilyen labirintusjárásra invitálunk, ahol Te magad kutathatsz a magaddal hozott kérdésre adható válasz után, ahol átélheted, hogyan kapcsolódik össze az út, az utazás metaforája a szüléssel és születéssel. Egyes labirintusok kifejezetten a gyermek világra jövetelének metaforájára íródtak, de a középpontból kiinduló egyetlen kanyargós út, mely végül a külvilágba vezet a saját újjászületésed szimbóluma is.

Helyszín: A épület, alagsor, -123.


12:00–15:00

Mennyire ismered önmagadat? Személyiségpszichológiai kérdőívek kitöltésének lehetősége – pszichológusi visszajelzéssel.
Pigniczkiné Rigó Adrien adjunktus mint szakmai irányító, valamint a Pszichológiai Doktori Iskola doktoranduszai 

Szeretnéd megtudni, hogy mik az erősségeid, fejlesztendő területeid? Pályaválasztás előtt állsz? Még nem körvonalazódott teljesen az elképzelésed, vagy éppen megerősítésre vársz? Esetleg sose láttál még élőben több pszichológust egyszerre? Szeretnéd tudni, hogy mennyire vagy izgalom- és kalandkereső, vagy hogy milyen célok és törekvések motiválnak az életben? Kíváncsi vagy arra, hogy a pacsirták vagy a baglyok táborába tartozol inkább? Szívesen megtudnád, mik motiválják az embereket arra, hogy számítógépes online játékokat játszanak? Hasonló kérdések megválaszolásában állunk rendelkezésedre! Online kitölthető tesztek segítségével nyerhetsz bepillantást e kérdésekbe, és saját személyiségedbe! A teszteket képzett pszichológusok, doktori hallgatóink helyben értékelik.

Helyszín: D épület, 102.


Vissza az ELTEfeszt főoldalára