Energiatakarékossági tájékoztatók

Energiatakarékossági tájékoztatók

2022.10.03.
Energiatakarékossági tájékoztatók
Folyamatosan bővülő cikkünkből az Egyetem intézkedéseiről és egyéb közleményekről informálódhat.

2022. október 3.

Tájékoztató az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2022. október 4-től hatályos energiatakarékossági intézkedéseiről

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem működésében az energiatakarékossági intézkedésekkel kapcsolatos feladat- és hatáskörökről szóló 3/2022. (X. 3.) rektori-kancellári együttes utasításban foglaltak alapján, az ELTE energiatakarékossági felelőse ajánlásai figyelembevételével tájékoztatjuk az ELTE közösségét, hogy a hatékonyabb energiafelhasználás érdekében az alábbiakban olvasható intézkedések bevezetéséről döntött az Egyetem vezetése.

1. A fűtési időszakban az állami szervezekhez és a többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan 18 fokos hőmérsékletet biztosítunk az oktatás és munkavégzés céljára szolgáló helyiségekben. A köznevelési intézményeink esetében az ágazati előírásokat követve 20 fokot biztosítunk a téli fűtési időszakban az irodákban és az oktatótermekben.

2. A légkondicionáló berendezések fűtési célú használata nem megengedett, és hasonlóképpen tilos bármilyen kiegészítő fűtőberendezés (pl. olajradiátor, hősugárzó, konvektor) rácsatlakoztatása az egyetemi villamosenergia-hálózatra.

3. További intézkedésként a központi melegvízellátás korlátozás alá esik a mosdókban és a konyhákban (csak azokban a teakonyhákban lesz melegvíz, ahol külön villanybojlerek biztosítják azt).

4. Az ELTE energiamegtakarítási célkitűzéseinek megvalósítása érdekében felhívunk minden egyetemi polgárt a rendelkezésükre álló energiakészletek takarékos használatára. Ebbe a körbe tartozik elsősorban:

  • a nem használt helyiségekben, illetve távozáskor az irodákban, a tantermekben és a folyosókon valamennyi villany lekapcsolása;
  • villany használatának mellőzése olyan helyiségekben, amelyekben a nappali fény a munkavégzéshez elegendő és megfelelő megvilágosítást tud biztosítani;
  • a hűtők használatának optimalizálása, üres vagy nem használt hűtők áramtalanítása;
  • fénymásoló berendezések, egyéb irodai nagygépek, illetve a személyi számítógépek és egyéb elektronikai eszközök kikapcsolása a munkanap végén, illetve a számítógépek esetében az energiatakarékos profil beállítása a használatuk során;
  • az elektromos töltők, csatlakozók eltávolítása a konnektorokból, ha használaton kívül vannak;
  • az egyéni irodákban elhelyezett háztartási eszközök (hűtők, vízforralók) használatának mellőzése, a közösségi terekben (ebédlő, teakonyha) elhelyezett eszközök használatának előírása;
  • a szellőztetést átgondoltan, néhány percig kitárt ablakok mellett kell végezni, az ablakok folyamatos résre nyitását mindenképpen kerüljük;
  • továbbá kérjük, hogy az indokolatlan energiaveszteséggel járó műszaki, gépészeti hibák gondnokság felé történő jelzésére fokozott figyelmet fordítsanak.

Az ELTE és intézményei működésének biztosíthatósága érdekében nyomatékosan felhívjuk a fenti szabályok és előírások betartására az Egyetem polgárait az ősztől tavaszig tartó időszakban.

Kérjük szíves megértésüket és támogatásukat az előttünk álló nehéz hónapokban az Egyetem működése folyamatosságának biztosításához. Az energiaforrásokkal való takarékoskodás mindannyiunk közös érdeke, hiszen az így megtakarított források remélhetően az Egyetem szakmai tevékenységének támogatását teszik lehetővé.

Az Egyetem energiatakarékos működése mindannyiunk közös felelőssége, ezért szívesen és örömmel vesszük azokat az előremutató konstruktív javaslatokat, amelyek az intézményi energiatakarékosságot célozzák.

Kérjük, hogy a felmerülő konkrét elképzeléseket és javaslatokat az energiamegtakaritas@elte.hu e-mail címre szíveskedjenek megküldeni.