Magyar Tudomány Ünnepe 2017

2017.10.17.
Magyar Tudomány Ünnepe 2017
2017. november 3. – november 30. között ismét megtartják a Magyar Tudomány Ünnepét, az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is számos rendezvénnyel csatlakozott az országos programsorozathoz.

A Magyar Tudomány Ünnepe a Magyar Tudományos Akadémia által 14 éve minden év novemberében megrendezett országos programsorozat. Az eseményfolyam hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződik, amely közös szempontként érvényesül a rendezvény témaválasztásaiban és előadásaiban. 

A 2017. évi rendezvénysorozat mottója „Emberközpontú tudomány”. A tudomány rólunk szól – írja köszöntőjében Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese, az MTÜ Programtanácsának elnöke. Az idei év programjai a tudományt művelő emberről és az emberért lévő tudományról szólnak, többek között körüljárva az egészséges életmód, a személyre szabott orvoslás vagy az információszerzés témakörét. A hasznosság mellett a tudományban rejlő esetleges veszélyekre is fel szeretnék hívni a figyelmet, hiszen a rendkívül komplex technológiai fejlesztések eredményeinek alkalmazási lehetőségeiről közös gondolkodásra és párbeszédre van szükség a tudomány művelői és a jövőért felelősséget érzők között.

A magyar tudomány ünnepéről az MTA 1997 óta emlékezik meg, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A magyar tudomány ünnepén Magyarország számos városában és a határokon túl is, többhetes rendezvénysorozaton vehetnek részt az érdeklődök.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2017. évi rendezvényei kiemelt figyelmet fordítanak többek között a biogazdálkodás, a genomika, az emberi kommunikáció, az okosvárosok, a kiberbiztonság vagy épp a modern természettudományok és a vallás viszonyára. A genomika témájában egyetemünk professzora, Csabai István tart előadást Genomika a XXI. században – lehetőségek és kihívások egy fizikus szemével címmel.

A Magyar Tudomány Ünnepe nyitórendezvénye idén Pécsen lesz, az országos programsorozat nyitóelőadást Kovács L. Gábor Széchenyi-díjas neuroendokrinológus, egyetemi tanár tartja Az orvosi diagnosztika új lehetőségei életünk első óráiban: ahol az innováció találkozik az etikával címmel.


ELTE-s programok a Magyar Tudomány Ünnepén

11.06.

Hétfő

Az ELTE TáTK Doktori Iskolájának programja a Magyar Tudomány Ünnepén.
Társadalomtudományi Teadélután I.

Az ELTE TáTK Doktori Iskolájának programja a Magyar Tudomány Ünnepén.

2017. november 06. 14:00

ELTE TáTK (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.100C.)

11.07.

Kedd

Csabai István egyetemi tanár előadása a Magyar Tudomány Ünnepén.
Genomika a XXI. században

Csabai István egyetemi tanár előadása a Magyar Tudomány Ünnepén.

2017. november 07. 18:00

MTA Székház Díszterem (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

11.09.

Csütörtök

Az ÁJK Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó konferenciája.
A büntetés-végrehajtás tudományossága

Az ÁJK Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó konferenciája.

2017. november 09. 13:00

ELTE ÁJK Kari tanácsterem (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3., fszt.)

11.09.

Csütörtök

A Néprajzi Intézet Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó programja.
Felekezeti együttélés

A Néprajzi Intézet Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó programja.

2017. november 09. 14:00 - 18:00

ELTE BTK Néprajzi Intézet Könyvtára (1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8., fszt. 21.)