ELTEfeszt 2016 – Az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) programjai

ELTEfeszt 2016 – Az Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK) programjai

10:00

Jogászi pályákat bemutató kerekasztal beszélgetés
Moderátor: Báldy Péter, a Jogi Továbbképző Intézet igazgatóhelyettese

A programban a jogi hivatásrendek és a jogászokat leginkább alkalmazó szektorok jeles képviselői beszélnek arról, hogy hogyan lettek jogászok, mit jelent számukra a hivatásuk, milyen reményekkel vághat bele ma egy pályakezdő a jogászi életbe. 

Helyszín: Főépület, 252.


10:00

Kriminológus mesterképzés népszerűsítése
Előadó: Inzelt Éva, a Kriminológia Tanszék adjunktusa

A kriminológia mesterképzés általános szakos tájékoztatója azt is bemutatja, hogy  a bűnözéskontroll egyes intézményeinél dolgozó szakemberek (például pártfogó felügyelő, áldozatvédelemmel foglalkozó szakember, gyermekvédelmi szakember, börtönpszichológus) milyen munkát végeznek, mik a fő feladataik.

Helyszín: Főépület, 34.


11:00

Bemutatkozik a Perjátszó Kör
Előadó: Kisteleki Károly, a Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék adjunktusa, a Perjátszó Kör vezetője

Különleges és kivételes alkalom az egyetemen, ha tanárok és diákok egy kalandba együtt belevágva életet adnak egy formabontó, egyedi közösségnek. Ez történt az ÁJK-n is, ahol a Perjátszó Kör egy szemináriumi ötletből mindössze pár év alatt teltházas előadásokat játszó színtársulattá vált. A Perjátszó Kör tevékenységének ismertetése néhány perrészlet rövid bemutatásával.

Helyszín: Főépület, 34.


11:00

Nem kirakatper. A tárgyalás mint a büntető igazságszolgáltatás színtere. Egy büntetőper tárgyalási szakaszának bemutatása

A Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tudományos Diákkör tagjai modelleznek egy mai büntetőpert. Olyan eseményeket tárgyal a bíróság, amelyek hétköznapiak és bárkivel megtörténhetnek. Az ügy bírósági elintézését mutatja be a szimulált tárgyalás, hangsúlyozva az eljárási szabályok megtartásának fontosságát.

Helyszín: Főépület, 252.


13:00

ENSZ-modellezés (angol nyelven)

Az ENSZ közgyűlésének, bizottságainak valamint a Biztonsági Tanács üléseinek leképzése diákok részvételével; akik az International Student Diplomatic Association tagjai. Aktuális világpolitikai/szakmai témák megtárgyalása, határozati javaslatok készítése és elfogadása.

Helyszín: Főépület, 252.


13:00

Az Európai Unió válsága
Előadó: Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa, a Politikatudományi Intézet egyetemi docense

Az európai integráció sikeresnek bizonyult a gazdaság integrációja és a közös piac megteremtésében, de nehézségekkel küzd az európai közösség, az európai identitás megteremtésében. Az integráció jövője, erőssége és összetartó volta múlik azon, hogy sikerül-e kialakítani olyan európai identitást, amely büszke azokra az identitásokra, amelyekre épül.

Helyszín: Főépület, 34.


Vissza az ELTEfeszt főoldalára