Nemzetközi nyár az ELTE-n

2018.08.31.
Nemzetközi nyár az ELTE-n EN
Az ELTE idén is számos külföldi hallgatónak biztosított programot nyári kurzusain. Az egyetemnek évek óta fontos  célja, hogy a szünidőben is élettel töltse meg az épületeket, lehetőséget teremtve külföldi hallgatóknak, hogy különböző területeken képezzék magukat.

A Kárpát-medencei Nyári Egyetem a hazánk határain kívül élő magyar ajkú egyetemisták számára tette lehetővé, hogy változatos, az ELTE-n oktatott tudományterületeket érintő témákban, érdeklődésüknek megfelelően, anyanyelvükön tanulhassanak. A szakmai előadások mellett a hallgatók több kulturális programon is részt vettek, hajóztak a Dunán, ellátogattak Esztergomba és Visegrádra is. A program résztvevőinek száma idén elérte a 170 főt, ők tanulhattak "Egységben a tudomány!" mottóval több mint 60 oktató előadásaiból. 

A Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem hallgatói magyarul tanultak az ELTE-n négyhetes intenzív nyelvtanfolyam keretében. A nyári egyetem alatt nemcsak a tantermi tanulásra, hanem az elsajátított új szókincs kipróbálására is folyamatos lehetőségük volt a résztvevőknek a délutáni közös kirándulások és szabadidős programok alkalmával. Az egyetemisták ellátogattak a Petőfi Irodalmi Múzeumba, a Szent István Bazilikába, valamint a Balatonhoz is. A nyelvtanulás nehézségeit mindezen túl a magyar kultúráról – például a kortárs magyar filmekről – tartott színes előadások feledtették. A program végén a diákok csoportokban, magyar nyelven előadott dalokkal, rövid színdarabokkal és kvízjátékokkal mutatták be nyelvtudásukat. A nyári egyetem népszerűségét jelzi, hogy 93 résztvevője közül sokan nem is az Európai Unióból, hanem a világ más tájairól, így Ázsiából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából érkeztek.

Az idei évben is kínált nemzetközi hallgatók számára angol nyelvű képzést az ELTE Budapest Summer UniversityAz interdiszciplináris platformon az oktatás két hétig folyt nemzetközi jogi és szociológiai témákban. A program résztvevői a délutánok során Budapest nevezetességeivel is megismerkedhettek, továbbá ellátogattak a Balatonhoz is. 

A fentieken kívül nyári egyetemet szervezett még az ELTE-n a Pedagógiai és Pszichológiai Kar, valamint a Természettudományi Kar Matematikai Intézete is, ez utóbbit immár hatodik alkalommal rendezték meg.