Sikerrel zárult a 24. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem

2018.08.31.
Sikerrel zárult a 24. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem EN
Az ELTE augusztusban 24. alkalommal rendezte meg a Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemet, amely során nemzetközi hallgatók tanulhattak magyarul és ismerkedhettek meg kultúránkkal. A változatos szabadidős programok a kapcsolatteremtésre is lehetőséget adtak.

A nyári egyetem négy hete alatt a résztvevők kis csoportokban tanulták a magyar nyelvet kezdőtől haladó szintig. Oktatóik a magyar kultúráról, történelemről, művészetről, társadalmi problémákról és a sajtóról tartottak előadásokat a nyelvleckék mellett. 

A délutánokon és hétvégéken színes városnéző programok során ismerkedhettek meg Budapesttel és szűkebb vonzáskörzetével. Részt vettek továbbá kulturális programokon is, tanultak néptáncolni, sétáltak a budai hegyekben és ellátogattak Szentendrére is. Budapest látványosságai közül megtekintették többek között a Szent István Bazilikát és a Mátyás-templomot. 

Ebben az évben 93 diák vett részt a kurzuson, összesen 28 országból, a legtöbben az Egyesült Államokból, Kínából, Németországból, Japánból, Szerbiából, Oroszországból és Lengyelországból. 16 diák valamilyen ösztöndíjprogram segítségével érkezett, 10-en  ELTE Rektori Ösztöndíjjal partneregyetemeink egyikéből, a Ljubljanai Egyetemről, az Oszakai Egyetemről, a Belgrádi Egyetemről, a müncheni Ludwig Maximilans Egyetemről, a prágai Károly Egyetemről, a Grazi Egyetemről, az eszéki Josip Juraj Strossmayer Tudományegyetemről és a Szentpétervári Egyetemről.  6 diák pedig az Erasmus program ösztöndíjával került Budapestre. 

Az eseménysorozat zárásaként a diákok kis csoportokban rövid előadásokkal készültek, amelyek során megmutathatták magyar nyelvtudásukat, illetve a magyar kultúra általuk leszűrt jellegzetességeit. Az előadások rendkívül sokszínűre sikerültek, elhangzottak tradicionális és populárisabb magyar dalok, melyekhez esetenként rövid koreográfiát is láthattunk, továbbá híres magyar versek – a diákok anyanyelvén és magyarul is. A résztvevők jelenetekkel is készültek, amelyeket szintén magyarul játszottak el. De a nézők is játszhattak a számukra összeállított kvízek során, ezek főként Budapest jellegzetességeinek ismeretét tesztelték. 

A résztvevőket jövőre is visszavárjuk! 

ELTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem 2018

ELTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem 2018

0

/

0

0

/

0