Koronavírus (JOKT) – gyakran ismételt kérdések (GYIK)

2020.03.11.
Koronavírus (JOKT) – gyakran ismételt kérdések (GYIK) EN
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gyakran ismételt kérdések (GYIK)
Az ELTE JOKT felhívásának melléklete (utolsó frissítés: 2020. március 11.)

A kötelező távolmaradásra vonatkozó kérdések

K: A karanténra vonatkozó egyetemi rendelkezés életbe lépése előtti két hétben (pl. 5 nappal korábban) jártam fertőzési gócként feltüntetett területen. A 14 napos karantén a rendelkezés életbelépésétől, vagy a fertőzési területről való hazatérésemtől számítandó?

V: A hazatéréstől kell számítani a 14 napot, tehát ha a hazaérkezésre az intézkedés életbelépése előtt került sor, akkor innen számítódik, és ezért rövidebb lesz a karantén. Ugyanez igaz az érintkezés miatti esetekre is.


K: Kapcsolatba kerültem valakivel, aki az ELTE aktuális listája alapján járványgócnak minősülő területen járt. Vonatkozik rám a 14 napos kötelező távolmaradás az egyetemtől?

V: Csak abban az esetben, ha a kontaktus szoros volt, és a kontaktszemély a találkozást megelőző 14 napban hagyta el a járványgócnak minősülő területet. Fontos, hogy ebben az esetben is az otthoni karantén hamarabb feloldható, ha bizonyosság áll fenn arra vonatkozóan, hogy az érintett kontaktszemély két héttel a járványos terület elhagyása után is tünetmentes, és a fertőzés nála nem igazolt.


K: Ki minősül „szoros kontaktusnak”?

V: A vírus terjedése szempontjából szoros kontaktusnak minősül az, akivel i) egy háztartásban él, vagy ii) személyes kapcsolatba került (2 méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb ideig), vagy iii) egy zárt légtérben tartózkodott (2 méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb ideig), vagy iv) közvetlen  fizikai  kapcsolatba  került (pl. kézfogás útján); vagy v) akinek a légúti váladékával érintkezett (pl. szabad kézzel ért a használt papír zsebkendőjéhez, vagy ráköhögött Önre).


K: Kapcsolatban voltam valakivel, aki az ELTE előírásai alapján otthoni karanténba került – nekem is távol kell maradnom az egyetemi óráktól és rendezvényektől?

V: Nem. Az előírás pontosan szabályozza azokat az eseteket, amelyekben otthoni karantén indokolt lehet. Már ezeket a kategóriákat is a nagyobb óvatosság jegyében határoztuk meg, így a további közvetett kontaktok esetén nem áll fenn olyan kockázat, amely indokolná az intézkedést.


K: Az ELTE előírásai szerint otthoni karanténba vonultam. Milyen viselkedési szabályokat érdemes betartanom?

V: Az otthoni karantén nem teljes izolációt jelent (az ELTE nem is írhatna elő ilyet, de a kockázati szint miatt sem indokolt). Amíg otthoni karanténban van, javasoljuk, hogy észszerű keretek között korlátozza a személyes érintkezést az Önnel egy háztartásban élőkkel is, és kerülje a közösségi érintkezést, illetve különösen figyeljen a személyi higiéniára (külön törülköző, pohár stb.; gyakori kéz- és arcmosás, takarítás és óránként többszöri szellőztetés). Kiemelten ügyeljen arra, hogy ne kerüljön szoros kontaktusba olyan személlyel, aki (idős) életkora vagy betegsége miatt különösen veszélyeztetett! Ugyanakkor elmehet sétálni, illetve olyan helyekre, ahol nem érintkezik szűk helyen összezárt emberekkel. Az Önnel egy háztartásban élők számára semmilyen korlátozás nem javasolt.
Végül arra kérjük, hogy tájékozódjon az országosan érvényes aktuális előírásokról (nnk.gov.hu), és az ezekben foglalt feltételek teljesülése esetén forduljon orvoshoz esetleges tünetek jelentkezése esetén.


K: Az ELTE előírásai szerint otthoni karanténba vonultam, de letelt (letelik) az előírt 14 nap, és nem jelentkeztek nálam a betegségre utaló tünetek. Visszatérhetek az egyetemre, vagy ehhez külön engedélyt kell kérnem?

V: Nincs szükség külön engedélyre, a 14 nap elteltével a karantént automatikusan be kell fejezni.


K: Az ELTE előírásai alapján otthoni karanténba vonultam. Jelentkeznem kell koronavírus tesztre a Dél-Pesti Centrumkórházban?

V: A válasz írásának pillanatában (2020. március 10.) csak abban az esetben kell jelentkeznie háziorvosánál vagy a Dél-Pesti Centrumkórházban, ha a fertőződés kockázatát felvető tényező (amely miatt karanténba vonult) mellett légúti fertőzésre utaló tünetei is jelentkeznek a 14 napos időszak alatt. Az aktuális előírások tekintetében, kérjük, kövesse az nnk.gov.hu oldalon elérhető eljárásrendet.


K: Az ELTE előírásai alapján otthoni karanténba vonultam. Mekkora az esélye annak, hogy fertőzött vagyok, és meddig kell aggódnom?

V: Az otthoni karantént előíró helyzetek alacsony fertőzési kockázatot jelentenek (a magas kockázatú helyzetek azok, amelyek esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendel el intézkedést). A kockázati helyzettől számított 14 nap pedig az az időtartam, amelyen túl már nincs érdemi esélye fertőzés esetén a tünetek megjelenésének, de az esetek háromnegyedében a lappangási idő 2-7 nap.


K: Jelent-e egy fertőzési gócpontot nem érintő hosszabb (esetleg: átszállásos) repülőút olyan kockázatot, amelyre tekintettel az érintettnek a hazatérést követően távol kell maradnia az egyetemtől?

V: Nem.

Az ajánlott / javasolt távolmaradásra vonatkozó kérdések

K: Krónikus betegségem miatt gyengébb az immunrendszerem. Kaphatok hallgatóként igazolt távollétet az egyetemi órákról, vagy dolgozóként választhatom automatikusan az otthoni munkát?

V: Az ELTE nem tudja minden esetben felmérni a kockázat mértékét (az ismert általános kockázati tényezőket az intézkedés II/2. pontja felsorolja). Kezelőorvosa dönt, vagy vele konzultálva döntsön a távolmaradás szükségességéről. A távolmaradásról szóló döntésről bejelentési kötelezettsége van, de orvosi igazolást nem kell mellékelnie. Kérjük, felelős egyetemi polgárként éljenek ezzel a lehetőséggel!


K: Az ismert kockázati tényezők (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás – teljes lista az intézkedés II/2. pontjában) valamelyikével élek. Mennyire vagyok veszélyben?

V: A kockázati tényezőket az első nagy klinikai vizsgálat adatai alapján adtuk meg (a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően). Sajnos a vizsgálat csak egyesével vizsgálta a kockázati tényezőket (többváltozós elemzést nem végeztek). Mivel a magas életkor a felsorolt krónikus betegségek előfordulásával erős összefüggést mutat, jelen pillanatban nem lehet tudni, hogy ezek a betegségek önmagukban mennyire növelik a súlyos COVID-19 betegség kockázatát (elképzelhető, hogy a kimutatott hatás részben az érintettek átlagosan magasabb életkorából adódott). Jelen pillanatban (március 10.) a tényleges veszély alacsony, mivel a fertőződés kockázata a közösségi terjedés magyarországi megjelenéséig általánosan alacsony.

Az engedélyezett távolmaradásra vonatkozó kérdések

K: Nem tartozom bele egyik kategóriába sem, amelyben karantént/távolmaradást írna elő az ELTE, de aggódom, hogy elkaphatom a fertőzést. Kaphatok hallgatóként igazolt távollétet az egyetemi órákról, illetve munkatársként kérhetem otthoni munka elrendelését?

V: Nem. A távollétre indokolt esetben, a tájékoztatóban felsorolt esetekben van lehetőség. Nyomós indokkal az ELTE JOKT (a jokt@elte.hu címre küldött kérvényeket elbírálva) egyéni esetekben is engedélyezheti a távolmaradást, de kérjük, hogy eleve csak különösen indokolt esetben nyújtsanak be kérelmet.

Bejelentési kötelezettséghez kapcsolódó kérdések

K: Az ELTE előírásai szerint otthoni karanténba vonultam. Milyen bejelentési kötelezettségeim vannak az egyetem felé?

V: Oktatóként a közvetlen felettes, hallgatóként a kari tanulmányi osztály felé kell elektronikus úton jelezni a távollét okát és kezdőpontját. A megküldendő adatok teljes körű szabályozását a JOKT felhívás IV. pontja tartalmazza.

Rendezvények elhalasztásához kapcsolódó kérdések

K: A felfüggesztés/halasztás elrendelése érinti a habilitációs előadásokat, diplomaosztókat is?

V: Nem, ezek az Egyetem alapműködéséhez kapcsolódó események, amelyeket a korlátozás nem érint.


K: Miért függesztjük fel a kisebb rendezvényeket is, miközben a normál tanrendi előadásokat megtartjuk?

V: A tanrendi előadásokon (és gyakorlatokon) egy stabil kör (évfolyam, csoport) találkozik. Az oktatáson kívüli rendezvényekre jellemzően sok felől érkeznek résztvevők, akik egyébként nem találkoznának egymással – ez a helyzet különösen fontos a járvány terjedése szempontjából.

Egyéb rendelkezésekhez kapcsolódó kérdések

K: Oktatóként (hallgatóként) mit tegyek, ha az egyetemi órán valaki légúti fertőzésre utaló jelentősebb tüneteket (erős köhögés) mutat, de kérésre/felszólításra sem hajlandó elhagyni a helyiséget (egyetemet)?

V: Azonnali kényszerítő eszköz nem áll rendelkezésre. Javasoljuk, hogy ilyen esetben a tüneteket mutató személy környezetében tartózkodók húzódjanak (két méteres távolságnál) messzebbre, majd az óra után kérjük, hogy az esetet jelentse a jokt@elte.hu címre, hogy megvizsgálhassuk az esetleges szankciók indokoltságát. 


K: Egészséges személyként, akinél a fertőzés gyanúja sem merült fel, mit tehetek a járvány terjedése ellen, illetve a fertőzési kockázatom minimalizálására?

V: A járványveszélyes helyzetben ajánlott higiénés szabályok betartása mellett javasolt a közösségi érintkezés minimalizálása, illetve a lehetőség szerinti (fizikai) távolságtartás. Előadásokon – ha a férőhelyek száma megengedi – ajánljuk a laza („foghíjas”) ültetési rendet.