CEEPUS

CEEPUS

CEEPUS EN

 

A CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) ösztöndíjprogram közép-európai országok felsőoktatási intézményei (egyetemek, főiskolák) számára nyújt lehetőséget diákok tandíjmentes mobilitására, nyelvi és szakmai kurzusokon történő részvételre, valamint nyári egyetemeken való közös részvételre.

A hivatalos CEEPUS országok: Albánia, Ausztria, Bosznia - Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó*, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia.

Hallgatói mobilitás a CEEPUS országok felsőoktatási intézményeiben valósítható meg, melyek listája elérhető a linkre kattintva, a tanévet és az országot kiválasztva (By University fül). Szakmai gyakorlati célú mobilitás vonatkozásában a mobilitás helyszínét más úgynevezett "Silent Partner" is adhatja, olyan intézmény, amely a hálózati partnerintézmény társult tagja.

A program keretében az adott tudományterület koordinátor tanárai által létrehozott egyetemi hálózatokon belül vehet részt külföldi részképzésben vagy rövid tanulmányúton. Az ELTE a 2022/23-as tanévben tíz nyertes és három tartalékos (Umbrella) hálózatban, a 2023/24-es tanévben pedig kilenc nyertes és öt tartalékos (Umbrella) hálózatban vesz részt, így minden tudományterületen sajnos nem tudunk lehetőséget biztosítani, de a hálózatok nyújtotta lehetőségeket mindenképpen érdemes kihasználni.

Pályázni online lehet, a CEEPUS honlapján, regisztrációt követően. A részletes pályázati útmutató az aktuális pályázati felhívásban található.

A hálózatokon belüli mobilitásra két határidő érvényes: az őszi félévre június 15-ig, a tavaszi félévre október 31-ig kell pályázni a CEEPUS honlapján.

A CEEPUS program keretében lehetőség van úgynevezett Freemover-pályázatok benyújtására is, melynek keretében bármilyen szakos hallgató pályázhat a CEEPUS programban részt vevő bármelyik egyetemre a második félévben megvalósuló részképzésre. A Freemover pályázatok feltöltésének határideje november 30.

Amennyiben kérdése van a pályázással kapcsolatban, keresse Pósch Orsolyát a ceepus@elte.hu e-mail címen.

További információ:

Miért jó a CEEPUS?

  • A kiutazó diákoknak a fogadó intézményben tandíjmentességet biztosít.
  • Kölcsönösen kötelezi az intézményeket a külföldi tanulmányok elismerésére.
  • A résztvevő intézmények kötelező jelleggel az ECTS vagy azzal kompatibilis kreditrendszert használják, amely megkönnyíti a tanulmányok elismerését.
  • A beérkező hallgatók számára a kurzusok látogatását a helyi nyelven kívül biztosítják angolul, németül vagy franciául is.