Blockchain workshop: okosszerződések

Blockchain workshop: okosszerződések
03/09

2019. március 09. 09:00 - 17:00

EIT Digital Budapest (1117 Budapest, Bogdánfy utca 10/A)

03/09

2019. március 09. 09:00 - 17:00

EIT Digital Budapest (1117 Budapest, Bogdánfy utca 10/A)


Az ELTE, az EiT Digital és a Solidity Services közös rendezvénysorozata havi rendszerességgel kínál elmélyülési lehetőséget a kriptovaluták világában. Az ingyenes workshopokra mindenkit várnak, aki szívesen kódolna és tanulna szórakozva egy blockchain-közösség tagjaként.

A workshop első szekciójában arról lesz szó, hogy hol vannak a smart contractok sérülékeny pontjai, hogyan lehet ezeket kihasználni, illetve védekezni ellenük. Délután Capture The Flag versenyt rendeznek, amelyen a résztvevőknek az Ethereum Ropsten teszthálózatán kell pénzhez jutniuk már alkalmazott, de biztonsági réseket, sérülékenységeket tartalmazó smart contractokból. A versenyen egyénileg és csapatban is részt lehet venni. 

Fontosabb fogalmak:
Kriptovaluta: digitális fizetőeszköz, amely a tranzakciók biztonsága érdekében valamilyen titkosítást alkalmaz. Első megjelenése a 80-as évekre tehető, amikor holland kamionsofőröknek készpénz helyett újfajta digitális kártyával kellett fizetniük a benzinkutaknál. A mai kriptovaluták elődjének tekinthető egy 1990-es években létrehozott digitális fizetési rendszer, a DigiCash, amely sikeressége ellenére végül nem tudott tartós eredményeket produkálni, mert a technológia megelőzte az adott kor piaci gyakorlatát és elvárásait. A következő mérföldkő a PayPal digitális fizetőrendszer volt, amely 1998-tól tette lehetővé online pénzügyi tranzakciók lebonyolítását. Ezután több mint egy évtizedet kellett várni a máig is használt, legismertebb kriptovaluta, a bitcoin megjelenésére.  
Blockchain: a jelenleg létező csaknem 900 féle kriptovaluta többségét úgynevezett blokklánc validálja. Ez valójában egy folyamatosan növekvő, egymáshoz kriptográfiai módszerekkel kapcsolódó blokkokból álló, adatbázisként létező lista. 
Smart contract: más néven blockchain-szerződés vagy digitális szerződés, tulajdonképpen egy számítógépes kód, amely nemcsak rögzíti a szerződéses viszonyra vonatkozó szabályokat és szankciókat, de a meghatározott feltételek bekövetkezése esetén ezeket automatikusan érvényesíti is.

Facebook