Hamarosan kezdődik a 36. OTDK

2023.03.22.
Hamarosan kezdődik a 36. OTDK
Idén 2023. április 3–27. között rendezik meg az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Biológiai Szekció és a Művészeti és Művészettudományi Szekció házigazdája lesz.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) a felsőoktatási tehetséggondozás, az értelmiségi elitképzés hatékony formája, a két évente megrendezett versenyen több ezer jól felkészült hallgató méri össze tudását 16 tudományterületi szekcióban.

Az ELTE hallgatói hagyományosan eredményesek a versenyen, a legutóbbi, 2021-es rendezvényről 112 első, 97 második és 51 harmadik helyezéssel, valamint 98 különdíjjal tértek haza. Az első helyek több mint 20%-át ELTE-s szerezte meg, a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját, a fődíjjal felérő Reménység-kitűzőt a 16-ból 6 szekcióban ELTE-s hallgató vehette át.

A szervezésben idén 11 hazai egyetem vesz részt, az Informatikatudományi Szekció munkáját pedig külhoni felsőoktatási intézmény, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara irányítja. Az ELTE április 24. és 26. között a Biológiai Szekciónak, április 13. és 15. között a Művészeti és Művészettudományi Szekciónak ad otthont.

A kari válogatók 2022-ben minden egyetemen lezajlottak, az országos versenyre februárig lehetett nevezni. A Biológiai Szekcióba 182 pályamunka futott be, ebből a Biológiai Intézetben szerveződött bizottság 19 tagozatot alakított ki Müller Viktor és Varga Máté ügyvezető szekcióelnökök vezetésével.

„Nem számítottunk ennyi dolgozatra, ez a szám minden várakozásunkat felülmúlta”

– mondták el a szervezők. 

Az OTDK napirendje viszonylag kötött, a középiskolás programokban azonban a szervezők nagyobb szabadságot élveznek. A Természettudományi Karon két kifejezetten középiskolásoknak szánt program lesz: Kockázatok és remények címmel kerekasztal-beszélgetésre várják a fiatalokat korunk égető problémáiról, Mit csinál a biológus? címmel pedig interaktív programot szerveznek, ahol kérdezz-felelekre és laborlátogatásra is sor kerül. A szervezők a hagyományos közösségi programokat is játékosabb formában tervezik, hogy ezzel is oldják a várakozás és a versenyhelyzet okozta stresszt.

A Művészeti és Művészettudományi Szekció munkáját az ELTE Bölcsészettudományi Karán működő Művészetközvetítő és Zenei Intézet irányítja. Az Intézet számos korábbi OTDK-n volt már társrendezője a szekciónak, idén pedig vállalta a szekció teljes lebonyolítását. A munkában nagy segítséget nyújtanak a szombathelyi BDPK Vizuális Művészeti Tanszék oktatói, valamint azok a METU-s kollégák, akikkel az intézet régóta sikeresen együttműködik.

„A szekcióba

több mint 350 pályamunka érkezett, nagy örömünkre szolgál, hogy közülük 48 ELTE-s

– hangsúlyozta Bodnár Gábor intézetvezető egyetemi tanár, a szekció ügyvezető elnöke. – Az ELTE részvétele kiemelkedő, főként annak tükrében, hogy egyetemünkön csak néhány kar meghatározott intézeteiben folyik művészeti jellegű oktatás.” A Bölcsészettudományi Karról 32-en, a BDPK-ról 15-en jelentkeztek, míg a Tanító- és Óvóképző Karról 1 hallgató nevezett.

A szervezők a mezőnyt 37 tagozatra osztották fel. A campuson a zenéhez, a filmhez, az installációkhoz, illetve a művészetelmélethez kapcsolódó tagozatok kapnak helyet, míg egyes speciális igényű (pl. festészeti, iparművészeti, grafikai jellegű) tagozatok a Trefort-kertből könnyen és gyorsan megközelíthető belvárosi galériákban zajlanak majd. A házigazdák szórakoztató programokkal is készülnek, a résztvevőket az ELTE BTK HÖK bevonásával a hagyományos nyitónapi ünneplés mellett zenés előadások és más kulturális és sportprogramok várják majd a Trefort-kertben.

A szekciók a 36. OTDK-n is a Roska Tamás pályázat nyertes doktorandusz hallgatóinak előadásai nyitják, közülük hatan az ELTE-t képviselik. Örömteli, hogy a Természettudományi Karon rendezett Biológai Szekció nyertese is ELTE-s.

További információk a 36. OTDK-ról
Facebook

OTDK 2023 – Hírek, eredmények