A legjobbak között

Az ELTE a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmény, egyaránt igaz ez a legismertebb, sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsorra, a Leideni Egyetem, a US News& World Report és a Center for World University Rankings (CWUR) 2014-es listáira. Egyetemünk vezeti a HVG és a Heti Válasz képzési rangsorait is.

Nemzetközi viszonylatban

A hazai egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem szerepel a legelőkelőbb helyen a sanghaji Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2014-es listáján, amely a világ 500 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolja. A nemzetközi felsőoktatási listát 2003 óta minden évben összeállítja a sanghaji Jiao Tong University, a százpontos értékelésben nagy súllyal esnek latba az egyetem oktatói és alumnusai által elnyert nemzetközi díjak, illetve a publikációs és idézettségi adatok. Az augusztus közepén nyilvánosságra hozott 2014-es rangsorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem – megőrizve tavalyi pozícióját – a 301–400. helyen szerepel, megelőzve a 401–500. hely közé rangsorolt Szegedi Tudományegyetemet. Az ARWU nemcsak az intézményeket rangsorolja, hanem szakterületenkénti listát is készít eszerint az ELTE fizika szak ismét az előkelő 101–150. helyet vívta ki a világ egyetemi fizikaoktatásában.

Öt magyar egyetem is felkerült a Leideni Egyetem 2014-es világrangsorára, amelyet a felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítanak össze évről évre. A legjobb hazai eredményt ismét az ELTE érte el, intézményünket az 540. helyen rangsorolták, a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az 561. lett. Európai összehasonlításban a kétszázötven legjobb intézmény között vagyunk.

A Quacquarelli Symonds (QS) egyetemi rangsorokat készítő cég 2014 decemberében első alkalommal összeállított, a kelet-európai és közép-ázsiai egyetemeket vizsgáló listáján a hazai felsőoktatási intézmények közül az ELTE érte el a legjobb eredményt, a 15. helyet szerezve meg. A listát bemutató nemzetközi konferenciát december 17-én tartották az ELTE-n.

A legújabb globális egyetemi lista, a Best Global Universities a világ legjobb 500 egyetemét rangsorolja. A listára egyetlen magyar intézmény került fel, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 448. helyet szerezte meg. A US News & World Report amerikai oktatáskutató és -elemző kiadócég rangsorának felállításakor figyelembe vették többek között az intézmények globális és regionális ismertségét és elismertségét, a kutatói teljesítményt (a publikációk alapján), valamint a nemzetközi együttműködéseket is.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2014. július 15-én hozta nyilvánosságra legfrissebb, a világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listáját. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem – ismét a lista legjobb magyar intézményeként – az előkelő 371. helyen szerepel, a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673. A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján.

Itthon

A HVG évente megjelenő felsőoktatási rangsora szerint továbbra is az ELTE az ország legjobb tudományegyeteme. A Diploma 2015 kiadványban tíz képzésterületre, illetve több mint negyven, népszerű szakra készültek rangsorok: tizenhét szaknál Egyetemünk képzéseit választották a legjobbnak. Néhány adat: Az ELTE karai vezetik a bölcsészettudományi képzésterületi rangsort a hallgatói kiválóság szerint, országosan csak a BTK (416,3 pont) és a PPK (453,5 pont) tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát. A jogi képzésterületi rangsor hallgatói listájának élén idén az ÁJK áll. A társadalomtudományi képzésterületi hallgatói kiválósági rangsorának első négy helyén három ELTE-s kart találunk: a BCE Társadalomtudományi Karát az ELTE TáTK, az ELTE BTK és az ELTE ÁJK követi. A természettudományi képzésterületen az elsőhelyes jelentkezők több mint kétötöde az ELTE Természettudományi Karára felvételizett, Egyetemünk kara vezeti a hallgatói és oktatói kiválósági listát is. A TTK-n dolgozik a legtöbb minősített oktató, az összes oktatóhoz viszonyított arányuk 90 százalékos. Az informatika képzésterületen a programtervező informatikus alapszakos rangsort – évek óta – az ELTE Informatikai Kara vezeti.

A HVG kiadványt jelentetett meg az ország száz legjobb középiskolájáról is, az összesített rangsor legjobb tíz helyezettje között szerepel az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziuma (3.), az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziuma (6.) és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium (7.) is.

A Heti Válasz 2014 végén megjelentetett felsőoktatási rangsora a felvett hallgatók kiválósága és a végzett hallgatók diplomás pályakövetési adatai alapján készült. Tizenkét képzési területet és a területek legnépszerűbb három szakját (összesen harminchármat) rangsoroltak, karok szerinti bontásban. Egyetemünk karai vezetik a bölcsészettudományi, a jogi, a gazdaságtudományi, valamint a pedagógusképzési területet, tizenkét ELTE-s szakot választottak a legjobbnak.

A különböző egyetemi rangsorok módszertani különbségeiről intézményünkben évente rendeznek konferenciát, erről bővebben itt és itt olvashat.

2014.12.18.